Velkommen

Her bor Højerne

Benni info

Forum

       

Rotter og Skadedyr


Rottebekæmpelse i København

Kommunerne har ansvaret for rottebekæmpelsen i Danmark. I København har kommunen organiseret rottebekæmpelse i præcis 100 år, nemlig siden 1899. I dag er skadedyrskontrollen en enhed i Miljøkontrollen.

Nogle kommuner overlader skadedyrsbekæmpelsen til private firmaer, men i København udføres arbejdet af skadedyrskontrollen.

Rotterne kan ikke udryddes. Målet er at holde bestanden nede på et acceptabelt niveau. I en by som København lever rotterne fortrinsvis i kloakkerne. Vi ser dem stort set kun, fordi der er huller og utætheder i kloaksystemet. Den vigtigste forebyggende indsats er derfor at holde kloaksystemet i god og tæt stand, så rotterne ikke kommer op.

 

Hvad gør man?

Hvis du ser rotter eller spor efter dem, har du pligt til at anmelde det til Miljøkontrollen. Man må ikke selv gå i gang med at bekæmpe rotterne. Den vigtigste grund er, at rotterne let bliver modstandsdygtige over for gift. Så ud over at giften kan være farlig for andre dyr, skal den bruges med omtanke og som sidste udvej. Miljøkontrollens rottebekæmpere bruger så vidt muligt fælder, eller skyder synlige rotter indendøre.

Som regel er utætheder i kloaksystemet årsagen til rotteplage. En rotte kan slippe igennnem et hul på kun 20 mm i diameter. Ved hjælp af bl.a. røgpatroner kan Miljøkontrollens folk tit finde utæthederne i kloaksystemet. Som en sidste udvej kan kloaknettet gennemfotograferes med et fjernstyret TV-kamera, men det skal betales af grundejeren.

Hvem har ansvaret?

Hvis Miljøkontrollen konstaterer fejl eller mangler i kloaksystemet, bliver den ansvarlige grundejer pålagt at få tingene bragt i orden. Reparationer skal altid udføres af en autoriseret VVS- eller kloakmester.

Som husejer er man økonomisk ansvarlig for den del af kloakken, som ligger inde på ens egen grund. Derfor bør man med jævne mellemrum få undersøgt, om afløbssystemet er i orden. For at undgå ubehagelige overraskelser kan det være en god idé at tegne en udvidet rørskadeforsikring.

Forebyggelse

Den bedste forebyggelse mod rotter er at vedligeholde kloaksystemet og at holde rent ude og inde - især i baggårde og ved affaldscontainere. Hvis der er plads til det, så få en autoriseret VVS- eller kloakmester til at montere rottespærre inde i boligen. Der findes flere godkendte typer til montering i faldstammer.

Her er 10 gode råd, som du gerne må vise din håndværker:

  • Hold rotterne inde i kloakken
  • Udfør kloak- og VVS-arbejde efter gældende regler og god håndværksskik
  • Forlad aldrig uafproppede eller åbentstående kloak- eller afløbsrør
  • Afprop gamle, ubenyttede rørledninger
  • Sløjf alle ubenyttede rørledninger
  • Sæt metalnet over udluftningsledninger/faldstammer
  • Sæt metalriste i gulvafløb fast
  • Vælg altid VA-godkendte rottespærrer
  • Sæt metalnet under vakuumventiler
  • Brug handsker på grund af smittefare

Andre skadedyr

Miljøkontrollen vejleder og rådgiver også om andre skadedyr, bl.a. om ræve, duer, insekter m.v.

Herreløse katte kan også være et problem i København. Den ansvarlige for en ejendom kan henvende sig til Miljøkontrollen, hvis der er vilde katte på ejendommen. Så sørger vi for, at de bliver indfanget af Kattens Værn.

Tilsynsindsats

Miljøkontrollen forventer at udføre 7.400 tilsyn i forbindelse med skadedyrsbekæmpelse i 1999, heraf ca. 6.500 angående rottesager.

Betaling

Udgifterne til rottebekæmpelse betales sammen med ejendomsskatterne. Taksterne fastsættes så ordningerne hviler i sig selv. I 1999 udgør gebyret for rottebekæmpelse 0,043664 promille af ejendomsværdien.

Det koster 100 kr. i gebyr at få indfanget en herreløs kat. Det er ca. en tredjedel af den reelle pris, hvoraf Miljøkontrollen betaler resten.